Diverse haagplanten
Tuinen

Haagplanten in je tuin: advies en tips

Er zijn verschillende soorten haagplanten die je aan kunt planten om je tuin te beschermen tegen wind, pottenkijkers of om de tuin juist een andere uitstraling te geven. Haagplanten worden daarom al eeuwenlang gebruikt in tuinen, parken en plantsoenen. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe haagplant, is het voorstelbaar dat het je duizelt door de grote keuze die er tegenwoordig is. In dit blog vertellen we je daarom meer over de verschillende eigenschappen van haagplanten. Waar moet je op letten en wat zijn praktische adviezen?

De grond is de basis

Dé juiste haag bestaat natuurlijk niet en is afhankelijk van je eigen voorkeuren of wensen. Maar sommige hagen kunnen nu eenmaal wel in een bepaalde tuin en sommige soorten niet. Een goed basisprincipe om rekening mee te houden is dan ook de grondsoort. Niet iedere plant vraagt namelijk om dezelfde soort grond. Sommige plantensoorten vragen om een drogere zandgrond, waaronder coniferen of taxussen. Is je grond echter klei-achtig en wat stugger, dan zijn een laurierkers of kornoelje beter. Planten zoals een beuk kunnen wel op meerdere grondsoorten goed groeien. Per plant vind je tegenwoordig de juiste informatie over zowel de grondsoort die erbij past.

Locatie. Ook niet onbelangrijk

De Thuja en conifeer zijn populaire haagplanten

De locatie waar je haag of heg komt te staan is ook niet onbelangrijk. Zowel de streek waar je woont als de plek in de tuin waar je de hagen plant zijn belangrijke punten om rekening mee te houden. Woon je bijvoorbeeld dichtbij zee, dan kan de zoute wind invloed hebben op het blad of groeiproces van de plant. Buxus of thuja’s doen het in deze regionen wat minder. Houd rondom je huis rekening met de schaduwkanten van de woning. Planten die veel zonlicht nodig hebben kunnen bij teveel schaduw minder groeien. Anderzijds kan juist teveel zonlicht ook schadelijk zijn.

Hoeveelheid onderhoud

Een haag vraagt nu eenmaal om passend onderhoud. Zeker snelgroeiende planten als een conifeer of laurierhaag dienen jaarlijks of halfjaarlijks gesnoeid te worden. Let bij het aanplanten ook op de bewatering. Af te raden valt om nieuwe planten in de warme zomermaanden of strenge winters aan te planten. Hierdoor kan de plant al beschadigen voordat hij tot volle groei is gekomen.

Laat je helpen door een professional

Het gebeurt helaas nog altijd: mensen planten een nieuwe haag aan en zien vervolgens dat de haag stukgaat of niet wil groeien. Dit kan aan een aantal factoren liggen. Allereerst door de manier van aanplanten, maar ook door de locatie van de haag. Staat de haag in de schaduw of juist in volle zon? Dan kan het zomaar zijn dat de haagplanten niet echt willen groeien. Voorkom dit door jezelf goed te laten informeren voordat je een haagplant aanplant. Schakel eventueel een professioneel tuiniersbedrijf of kweker in voor jouw nieuwe haag met passende haagplanten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *