Inspiratie voor de keuken

De keuken is de ruimte in huis waar wordt gekookt. Na het eten wordt er afgewassen. In de keuken wordt ook koffie en thee gezet. Verder is het vaak de plek waar de voorraad levensmiddelen wordt bewaard. Een hele belangrijke functie van de keuken zouden we bijna vergeten. In deze relatief kleine ruimte staat ook de koelkast, waarin we o.a. onze drankjes koel houden. Komt deze beschrijving overeen met jouw keuken? Of zoek jij inspiratie voor de keuken, waardoor je deze ruimte een nog belangrijkere functie in huis geeft?

Gezelligheid en bijpraten

Want wordt jouw keuken ook niet regelmatig gebruikt om bij te praten, bijvoorbeeld tijdens de afwas? Is de keuken ook niet de plek waar wel eens goede gesprekken plaats vinden, als het in de woonkamer wat te druk is? Is de keuken ook niet een fijne plek om even koffie te drinken met de buurvrouw, als de kinderen in de woonkamer spelen? Ik hoor je denken dat het klopt wat we nu opnoemen. Reden te meer om inspiratie voor de keuken te vinden, waarmee je deze ruimte geeft wat hij verdient: nog meer sfeer.

Inspiratie voor de keuken: verlichting

Je gaat toch niet zeggen dat je alleen tl-verlichting hebt in je keuken? Daar is op zich niets mis mee, zo bedoelen we ’t niet. Maar er is zoveel meer mogelijk. Met een enkele gezellige hanglamp, liefst boven een keukentafel, of spotjes aan het plafond of tegen de muur, maak je al zoveel verschil. Inspiratie voor de keuken begint zeker ook met verlichting die iets extra’s brengt.

keukeninspiratie - verlichting maakt het af
keukeninspiratie – verlichting maakt het af

Tafelgesprek

We noemden hem al even, de keukentafel. Dit is niet zomaar een tafel. Aan de keukentafel vinden vaak de beste, mooiste, intiemste gesprekken plaats. In plaats van officieel in de woonkamer nemen jullie plaats in de keuken, voor een informeel gesprek. Maar juist daardoor kan er een conversatie ontstaan die zijn weerga niet kent. Heb je er plaats voor, dan is een stoere houten tafel vast een mooie aanwinst voor jouw keuken.

tafel aan de keuken
tafel aan de keuken

Keukeninspiratie: oude keuken vernieuwen

Misschien is jouw keuken al wat ouder maar vind je ’t zonde om ‘m nu al volledig te vervangen. Dat kunnen we ons best voorstellen: een nieuwe keuken is een flinke investering. Zeker als je heel tevreden bent over het gebruiksgemak en als alle inbouwapparatuur nog prima functioneert, waarom zou je dan diep in de buidel gaan tasten? Inspiratie voor de keuken kan je ook vinden door te zoeken naar alternatieven, als je bijvoorbeeld wel al jaren bent uitgekeken op die saaie kleur. Wat houd je tegen om de deurtjes te vervangen, en eventueel ook de grepen? Of onderzoek eens of het mogelijk is om ze te schilderen? Je zal er versteld van staan hoe anders je je keuken binnen loopt. Mocht het keukenblad beschadigd zijn of gewoon zijn langste tijd hebben gehad: is vervangen een optie voor jou? Zo’n opfrisbeurt hoeft niet heel duur te zijn maar levert je weer jaren keukenplezier op.

Kleine aanpassingen, grote verandering

Het hoeven niet altijd grote aanpassingen te zijn die een keuken doen veranderen. Ook met kleine ingrepen kan je al zoveel doen. Heb je al planten in je keuken? Nee? Groen doet niet alleen veel in een woonkamer maar zeker ook in een keuken, en hoeft helemaal niet duur te zijn. Veel planten gaan ook nog eens jaren mee, zeker als je ze op de juiste manier verzorgt. Begin eens met één of twee plantjes op de vensterbank of op de tafel natuurlijk. Er zijn meer mogelijkheden. Je aanrecht kan je ook opfleuren met bijvoorbeeld een mooie zeepdispenser, keukenrolhouder en inbouwspotjes. Inspiratie voor je keuken vind je ook door eens extra op te letten hoe anderen hun keuken hebben ingericht.