Inspiratie voor de zolder

De zolder is vaak nog een onderschatte ruimte in huis. Veel mensen zien de zolder toch vooral nog als een ruimte waar je spullen opbergt die je niet vaak gebruikt. De zolder is ook de plek waar je dingen wegzet waar je nooit meer iets mee doet. Het is ook de etage die in de meeste gevallen het verst van de woonkamer ligt, de plek waar volop wordt gewoond en geleefd. Gelukkig zijn er ook mensen die inzien dat een zolder enorm veel mogelijkheden biedt, waardoor het net zo’n functionele kamer kan worden als alle andere. Die mensen zoeken ook inspiratie voor de zolder, om dit tot een hele eigen ruimte te maken.

Inspiratie voor de zolder: slaapzolder

Er zijn genoeg volwassenen die leuke herinneringen hebben aan het slapen op zolder. Het voelde als een plek ver van je ouders, die immers een etage lager sliepen. Je had wat meer privacy. Zodra je voetstappen op de trap hoorde, wist je dat er iemand aan kwam. Ook kinderen van nu slapen vanaf een bepaalde leeftijd graag op zolder. Veel zolders bieden weinig daglicht door dat typische, kleine zolderraampje of dat grote kiepraam. Maar een dakkapel geeft niet alleen veel licht maar ook extra ruimte. Je creëert zo makkelijk een volwaardige slaapkamer. Met een beetje handigheid gebruik je de schuin aflopende wanden om veel bergruimte over te houden. Woonwinkels bieden veel inspiratie voor de zolder, mocht je deze toepassing interessant vinden.

zolder als slaapkamer inrichten
zolder als slaapkamer inrichten

Werken op hoogte

Heb je altijd al thuis willen werken? De zolder is een fijne plek daarvoor. Terwijl de kinderen beneden nogal wat geluid maken of je partner vrienden of vriendinnen op bezoek heeft, trek jij je terug in je luxe zolderwerkkamer. Op zolderhoogte kijk je met een beetje geluk ook nog eens mooi uit over de buurt of zelfs over de omgeving. Wie weet tot wat voor mooie ideeën dat nog gaat leiden. Van inspiratie voor de zolder naar een vernieuwend concept, hoe prachtig zou dat zijn. Extra pluspunt van een werkkamer op je zolder is dat je je spullen kunt laten liggen. Niemand die het ziet en die zich eraan zou kunnen ergeren. In dat opzicht is het ook een uitermate geschikte plek voor een hobbykamer natuurlijk.

Zolderinspiratie: speelkamer

Hebben de kids niet al te grote slaapkamers en wil je niet al hun speelgoed in de woonkamer hebben liggen? Vanaf een bepaalde leeftijd kan je ze ook prima op zolder laten spelen. Een mooi speelkleed op de grond, kasten waar ze hun spullen zelf uit kunnen pakken, een verkleedkist in de hoek, we bedenken het ter plekke even voor jou. Verdere inspiratie voor de zolder zal je wel zelf op moeten doen. Natuurlijk ga je regelmatig even kijken wat ze aan het doen zijn. Als je limonade en een koekje brengt, valt het vast niet op dat je alweer je gezicht laat zien. Wat we schreven over de werk- en hobbykamer geldt uiteraard nog meer voor de speelkamer op zolder. Hoe groot de puinhoop ook is die ze hebben achter geladen, beneden zie je er niets van. Natuurlijk leer je ze wel om op het einde van de speelmiddag weer netjes alles op te ruimen. Anders blijf je ook boven aan de gang natuurlijk.

Muziekstudio of meditatiegrot

De zolder is ook prima geschikt om met muziek bezig te zijn. Beneden heb je er niet zoveel last van als er boven (nog niet zo foutloos) gitaar wordt gespeeld. Misschien wel even de buren inseinen dat een wereldster in aantocht dagelijks moet repeteren. Vanwege de afstand tot de overige ruimtes in huis is de zolder ook een erg fijne plek om aan yoga te doen of te mediteren. Je hebt er bijvoorbeeld minder kans om door huisgenoten gestoord te worden.

Combizolder

Voor alle bovengenoemde ideeën geldt dat het één het ander niet uitsluit. Met een tussenwand kan je zowel een kleine slaapkamer als een werkkamer maken. Met een gordijn kan je de rommel in de speelruimte onzichtbaar maken vanuit de slaapkamer of meditatiehoek in dezelfde ruimte.

zolder inspiratie -waar gebruik jij je zolder voor
zolder inspiratie -waar gebruik jij je zolder voor

Mancave of vrouwenkrans

Nog twee laatste tips. Soms is het handig als er een plek is in huis waar de man zich kan afzonderen met zijn vrienden. De vrouw des huizes wil ook wel eens ongestoord met vriendinnen kunnen kletsen. Waar zit je dan beter dan op zolder, ver weg van de woonkamer? Inspiratie voor de zolder hebben we nu wel genoeg weg gegeven. Vanaf hier mag je het zelf oppakken. Veel plezier met het herinrichten van jullie zolderverdieping!