Rijhuis verbouwen: welke mogelijkheden heb ik?
Net als een vrijstaande woning kan een rijhuis ook verbouwd worden. Er zijn dan wel een aantal beperkingen waar je rekening mee dient te houden. Ga je een dakkapel plaatsen, wil je de badkamer aanpakken of ga je voor een significante ruimtewinst met achterbouw? Je kunt veel kanten op, al lijkt dat op het eerste oog misschien wel mee te vallen. Welke mogelijkheden je hebt bij een rijhuis verbouwen, lees je in dit blog.
Een rijhuis verbouwen biedt veel opties
We zullen eerlijk zijn, je kunt veel, maar niet alle kanten op. Je hebt nou eenmaal te maken met buren aan weerszijden, dus opzij bouwen valt af. Welke opties heb je dan nog over? Je kan aan de voorkant van de woning aanbouwen, al is dat vaak lastig als het huis al aan de stoep grenst. Omhoog bouwen kan natuurlijk ook, denk aan een dakkapel. Hiervoor heb je geen extra oppervlakte nodig, maar creëer je wel extra ruimte. Naar achteren bouwen in de vorm van achterbouw is natuurlijk ook een mogelijkheid. Deze aanbouw wordt dan vaak als uitbreiding van de woonkamer of keuken gerealiseerd. Je kunt natuurlijk ook verbouwen zonder uit te breiden door het interieur aan te pakken. Op die manier kan je het huis indelen op de manier dat jij het wilt.
De nadelen
Aan het verbouwen van een rijhuis kleven ook een paar nadelen. Het eerste probleem dat opspeelt, is een logistiek probleem. Als je aan de achterkant van het huis wilt klussen, kan het een uitdaging zijn om zware machines en materialen in de achtertuin te krijgen. Dit wordt dan opgelost door deze materialen over het huis heen te tillen met een mobiele hijskraan. Dit kost natuurlijk wel wat, want een hijskraan kan al snel duizenden euro’s per dag kosten. Daarnaast heb je natuurlijk de buren waar je ook rekening mee moet houden. Als je op zondagochtend om zeven uur ’s ochtends met zwaar boorwerk begint, zullen je buren hier niet heel vrolijk van worden.
Hoe plan je een verbouwing
Ben je van plan om te gaan verbouwen? Ga dan eerst aan de slag met een planning, want die ga je nodig hebben. Zeker bij grotere projecten, waar je verschillende klusbedrijven bij nodig hebt, is het verstandig om in kaart te brengen hoe lang alles gaat duren. Je kunt de schilder namelijk niet laten komen voordat de stukadoor klaar is. Plan dit zorgvuldig in en bespreek met de verschillende stakeholders hoelang ze nodig gaan hebben voor het uitvoeren van hun taak. Dan kun je ook meteen je buren op de hoogte brengen van de mogelijke overlast die je gaat veroorzaken. Je kunt overlast namelijk niet altijd voorkomen, maar als je de buren van te voren inlicht kun je meestal op meer begrip rekenen.