blusdeken
Inrichting

Het belang van blusdekens

Een blusdeken wordt gebruikt om kleine branden snel onder controle te krijgen. Het gebruik van een blusdeken in noodsituaties op kantoor of in een keuken kan duizenden euro’s besparen aan vervanging van apparatuur bijvoorbeeld. Een blusdeken heeft als doel de zuurstoftoevoer van een brand af te snijden. Zo kan voorkomen worden dat het vuur zich uitbreidt naar andere delen van een gebouw. Een deken bestaat uit materialen die niet brandbaar zijn. In de meeste gevallen is de eerste reactie van een brandslachtoffer een poging om het vuur te blussen met water. Bij bepaalde branden kan het echter nodig zijn een brandblusser of een branddeken te gebruiken. De blusdekens zijn gemakkelijk op te bergen en behoeven geen onderhoud.

Over blusdekens

Technisch gezien kan een blusdeken worden gebruikt voor branden van klasse A, B en D. Dit zijn branden die worden aangestoken door gewone brandbare stoffen zoals hout of papier, door brandbare vloeistoffen zoals olie of gas en door brandbare metalen zoals magnesium en titanium. Daarom moeten alle blusdekens voorzien zijn van een identificatieplaatje, zodat mensen weten waar ze veilig voor kunnen worden gebruikt.

blusdeken kantoor
Brandveiligheid op kantoor

Blusdekens in huis

Blusdekens zijn aan te raden voor gebruik in huis, vooral als je een elektrische haard gebruikt om het huis te verwarmen in plaats van centrale verwarming. Idealiter zou elk huis ergens een blusdeken moeten hebben, bij voorkeur in de keuken. Ze kunnen worden gebruikt wanneer bijvoorbeeld een frituurpan oververhit is geraakt. Hiernaast is het ook belangrijk dat een blusdeken kan worden gebruikt bij het verlaten van een brandend gebouw, door het om de persoon heen te wikkelen voor extra bescherming.

Branddekens in commerciële gebouwen

Elk commercieel gebouw zou een branddeken moeten hebben, en iedereen moet weten waar het is opgeslagen en hoe het te gebruiken, net als een brandblusser. Het is sterk aan te bevelen een blusdeken te bewaren in de buurt van elektrische apparatuur in een kantooromgeving, aangezien veel branden ontstaan door tekorten in het elektrische systeem of door defecte elektrische bedrading. Deze blusdekens worden meestal gebruikt voor het blussen van elektrische branden, omdat deze branden niet met water geblust kunnen worden.

Een blusdeken gebruiken

Over het algemeen wordt een blusdeken opgeslagen in een bus in de buurt van de plaatsen waar het risico op brand groot is. Wanneer je een blusdeken gebruikt, thuis of op het werk, moet je eerst en vooral de gas- of elektriciteitstoevoer naar het gebouw afsluiten. Haal vervolgens de blusdeken uit de verpakking en houd hem vast aan de stoffen banden. Om brandwonden aan handen en armen te voorkomen, moet je de bovenste randen van de deken om je handen wikkelen om ze te beschermen. Rol ook de mouwen op, zodat ze geen vlam vatten. Bedek de vlammen voorzichtig met de blusdeken en zorg ervoor dat je het hele gebied bedekt, zodat je de luchtstroom effectief kunt afsluiten en de vlammen kunt doven. In geen geval mag je het blusdeken of iets eronder aanraken tot minstens een uur is verstreken sinds het vuur is gedoofd. Als het vuur groter is dan de deken, probeer het dan niet te blussen en bel de brandweer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *