thuiswerken
Inrichting

Thuiswerken: do’s and don’ts

Thuiswerken. Steeds meer mensen kiezen ervoor of worden aangespoord om thuis te gaan werken door hun werkgever. Uiteraard kan niet iedereen thuiswerken. En met name mensen in het onderwijs, de Overheid, de dienstensector en ICT-sector werken thuis. Deze beroepsgroepen hebben voor hun werk vaak een goede laptop nodig en een telefoon. Maar is dat alles? Nee. Er zijn toch wel wat belangrijke punten waar een thuiswerkplek aan moet voldoen. En hoe werk je eigenlijk thuis? In dit blog geven we je praktische tips in de vorm van do’s and don’ts.

Do: Richt een speciale thuiswerkplek in

Onderschat niet het belang van goed meubilair als je thuis werkt. Natuurlijk kun je gewoon op de houten keukenstoel werken, maar na verloop van tijd merk je waarschijnlijk dat je rug- of nekklachten krijgt. We raden het dan ook zeker aan om te investeren in goed meubilair voor je thuiswerkplek. Een zit of zit-sta-bureau, een goede (ergonomische) bureaustoel en apparatuur. Dit kost natuurlijk wel wat, maar verbetert je werkcomfort aanzienlijk. Zit je krap bij kas? Je vindt online tegenwoordig tweedehands bureaustoelen voor een zeer aantrekkelijke prijs!

Don’t: Structuurloos werken

Ook wanneer je thuiswerkt is een goede structuur en dagindeling belangrijk. Goed, het is even anders en wennen. Maar je moet natuurlijk wel je werkzaamheden kunnen uitvoeren. Kies dan ook een rustig plekje om te werken, waar je zo min mogelijk wordt afgeleid. Houd bij voorkeur dezelfde dagindeling en pauzes aan die je op je kantoor gewend bent. Wees niet te streng voor jezelf, op kantoor kun je ook wat langer blijven zitten tijdens je pauzes of verslaap je je in de ochtend. Maar maak er geen gewoonte van.

thuiswerken do's don'ts

Do: behoud je sociale contacten

Thuiswerken kan ook eenzaamheid betekenen. Ben je iemand die graag van collega’s om zich heen houdt of werk je graag in teamverband? Dan kan het thuiswerken soms tegenvallen. Zorg daarom dat je regelmatig collega’s even spreekt (bijvoorbeeld tijdens de pauze). Vergeet ook niet naar elkaar te informeren. Een praatje met je collega helpt je ook weer om je werk even naast je neer te leggen en te ontspannen.

Don’t; te flexibel met je uren omgaan

Thuiswerken betekent ook vrijheid. Maar die vrijheid moet je niet te ruim nemen. Natuurlijk, je kunt even een rondje extra lopen in je pauze. Maar houd het wel fair naar je collega’s en werkgever toe. Zorg dus dat je gewoon de werktijden aanhoudt die je op kantoor ook aanhoudt, mits je hierover geen duidelijke afspraken met je baas hebt gemaakt. Die vrijheid kan lastig zijn. Ook als je bijvoorbeeld ’s avonds thuis op de bank zit en ‘toch nog even snel’ iets wil doen voor je werk. Hoe ver je hierin gaat? Bespreek dat eens met je baas. Houd ook als je thuis werkt werk en privé zoveel mogelijk gescheiden.

Tot slot

Hoe lang je ook thuiswerkt, er zijn voor- en nadelen te vinden. Sommige mensen houden ervan, terwijl anderen juist liever in een drukke kantoorruimte werken. Laat altijd duidelijk weten wat je voorkeur is. Werk je tijdelijk thuis, probeer dan inzichtelijk te krijgen wanneer je mogelijk weer terug naar kantoor mag.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *