Huurwoning en opstalverzekering
Wonen

Ik woon op huurbasis, moet ik een opstalverzekering afsluiten?

Stel je voor: na maanden zoeken en wat klussen hier en daar, ga je dan eindelijk uit huis. Je hebt de perfecte huurwoning gevonden waar je komende tijd gaat leren op je eigen benen te staan. Je eigen boontjes doppen. Het is daarom wel zo fijn dat wanneer er iets gebeurd, zoals inbraak, diefstal of schade aan de woning, dat je hiervoor verzekerd bent. Maar welke verzekering(en) zijn verplicht om zelf af te sluiten en welke zijn voor de rekening van de verhuurder? Is het afsluiten van bijvoorbeeld een opstalverzekering noodzakelijk? Je leest het in onderstaand blog.

Wat is een opstalverzekering?

Voordat je zomaar en onnodig een opstalverzekering afsluit is het verstandig om te weten wat een opstalverzekering precies is en wat hier wel of niet mee gedekt is. Een opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf door brand, storm of waterschade. In de meeste gevallen is de verhuurder hiervoor verzekerd. Dit houdt in dat jij geen opstalverzekering hoeft af te sluiten. De verhuurder is verantwoordelijk wanneer er schade aan de woning ontstaat.

Niet alles is gedekt

Toch dekt een opstalverzekering niet alles. Indien je veranderingen aan je woning hebt aangebracht zoals het verbouwen van je keuken of badkamer dan vallen deze niet onder een opstalverzekering van een verhuurder. In dat geval is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Je bent dan eigenaar van de door jou aangebrachte zaken. Inboedelverzekeraars noemen dit concept huurdersbelang.

Schade opstalverzekering

Overleg met de verhuurder

Zodra je intrekt in een huurwoning is het raadzaam om in gesprek te gaan met de verhuurder over de afgesloten verzekeringen. Vraag voor de zekerheid na of er wel daadwerkelijk een opstalverzekering is afgesloten. Mocht er geen opstalverzekering zijn afgesloten overleg dan met de verhuurder om dit zo spoedig mogelijk te doen. Het zou vervelend zijn als er brand uit zou breken en al je bezittingen verloren zouden gaan.

Vergelijk verschillende opstalverzekeringen

In het geval dat er toch geen opstalverzekering is afgesloten dan kan je verschillende opstalverzekeringen vergelijken, want deze kunnen per verzekeraar verschillen in maandelijkse kosten. Bij overstappen.nl hebben ze alle opstalverzekeringaanbieders op een rijtje gezet. Zo heb jij snel en eenvoudig een overzicht van alle verzekeraars die een opstalverzekering, woonverzekering en nog veel meer verzekeringen aanbieden. Hierdoor kan jij een weloverwogen verzekering afsluiten die bij jou wensen en behoeftes past. Voor meer informatie of vragen kan je contact opnemen met overstappen.nl. Ze helpen je graag verder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *