Wonen

Zo gebruik je planten voor een mooier interieur

Planten brengen kleur en textuur in je decor. Er zijn veel plantenkeuzes voor kamers met weinig, ochtend of middaglicht. Een paar tips kunnen je helpen om de juiste plant toe te voegen aan elke kamer. Zorg er in ieder geval voor dat je de planten (over)plant in potten die bij je interieur passen.

Tip 1. Individuele of plantengroepen

Om een plant alleen of in combinatie met andere planten te gebruiken, moet je rekening houden met de bladvormen, de kleur en de planthoogte. Dit is vooral belangrijk bij het samenstellen van diverse planten. Werk met oneven getallen voor de beste esthetische uitstraling, zoals drie, vijf en zeven. Je kunt ook meer dan één plant in een pot planten voor een verfrissend effect.

Tip 2. Het draait allemaal om het licht

Bepaal het soort zonlicht in elke kamer. Begrijp of de plant(en) kunnen overleven in laag, middelhoog en fel licht. Sommige schaduwplanten kunnen met minder licht overleven. Sommige zijn veelzijdig en kunnen in elk licht overleven, terwijl andere lichtgevoelig zijn. Zorg ervoor dat het licht in de kamer voldoende is voor de plant(en).

Tip 3. Gevarieerde bladeren

Planten met bonte bladeren brengen diepte en interesse in een kamer. Sommige planten hebben groen en wit blad, andere zijn er in verschillende kleuren.

plantje in huis

Plant in bloempot

Dieffenbachia. Tropisch ogende rietstengels met bonte bladeren maken deze boomachtige plant tot een geweldige keuze, vooral voor kust-, tropische en Aziatische decors. De plant groeit in helder indirect licht en is verkrijgbaar in kleine en grote maten. Het is een uitstekende keuze voor lege ruimtes, zoals hoeken en ruimtes tussen grote meubels, zoals een bank en een boekenkast. (Waarschuwing: het sap kan giftig zijn als het wordt ingenomen).

Croton. Deze tropische plant is verkrijgbaar in een breed scala aan bonte kleuren, zoals rood, geel, roze, oranje, crème en zelfs zwart. Hij wordt meestal twee meter hoog, maar sommige groeien tot wel vijf meter. Hij heeft helder tot weinig licht nodig. Groep deze plant met groene bladplanten voor het beste contrast. Zet hem op een open haard, foyer of aan de voet van een trap in een groep van drie of vijf planten. (Waarschuwing: Het sap is giftig als het wordt ingenomen).

Tip 4. Hoge planten

Er zijn verschillende hoge planten die ideaal zijn voor hoeken en andere gebieden waar je een zuil of een boomachtige plant nodig hebt.

Hoge plant in moderne eetkamer

Rietplant. De rietplant heeft bladeren in de vorm van maïsstelen. De gebogen puntige bladeren hebben een gouden band in het midden. Deze boomachtige plant, met twee of meer stengels, produceert ’s nachts geurende bloemen. Hij heeft indirect licht nodig. Gebruik deze plant in gebieden waar hoge planten nodig zijn, zoals een hoek- of trapoverloop.

Norfolk Eiland Dennenboom. Breng een beetje Australisch bos in huis voor een magisch tintje. Deze plant heeft fel indirect of direct licht nodig. Je hebt ongeveer twee tot drie meter vloeroppervlak nodig om deze ontzagwekkende plant te kunnen huisvesten. Plaats hem aan weerszijden van een binnendeur, zoals de dubbele deuren van een eetkamer of woonkamer. Je kunt hem ook aan weerszijden van een open haard zetten of er een lege hoek mee vullen.

Dwergparaplu (Schefflera). De wasachtige groene ovale bladeren zijn volop aanwezig op deze plant, met massieve scheuten die een vol en weelderig uitzicht vormen. Hij wordt twee tot drie meter hoog en heeft zo’n vier uur indirect helder licht nodig per dag. Het is een ideale keuze voor een grote ruimte, vooral als ze zich groepeert met hogere dwergplanten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *