gras
Tuinen

Hoe bestrijd je emelten in het gazon?

De larven van de weidelangpootmug en van de koollangpootmug worden ook emelten genoemd. Deze beestjes in de bodem van de grond. Deze larven die pootloos zijn leven voornamelijk in de grond van gescheurd grasland. Ze hebben een breed voorkeur van voedselplanten en kunnen erg veel schade aanrichten., ook aan je gazon. Emelten kunnen voornamelijk in een plaag voorkomen in kassen die gebouwd zijn op grasland. Emelten richten voornamelijk schade aan bij de plantjes die jonger zijn. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe herken je emelten?

De emelt is voornamelijk te herkennen aan zijn witte kleur. De kleur wordt na verloop van tijd donkerder en krijgt ook een grauwere waas. Hierdoor zijn emelten niet goed te zien in de grond. De larve zijn beter te zien door hun grootte. De grootte is 2 tot 5 cm. Emelten hebben geen pootjes. Aan het einde van hun lichaam hebben ze 6 uitsteeksels. De schade wordt het meeste aangericht in de volle grond na de winterrust. Deze periode bedraagt van half maart tot het einde van mei.

Fases

De fases waar deze emelten doorheen gaan bestaat uit 3 fases. Ze beginnen als adult, gaan vervolgens naar ei, om de laatste fase te doorlopen die de vier larvale stadia genoemd wordt. Het meest voorkomende is de weidelangpootmug. Deze muggen zijn onderweg vanaf augustus tot en met midden oktober. Ze leggen eitjes op de bodem in het gras en in openingen in de grond. Een langpootmug die volwassen is legt behoorlijk veel eitjes. Namelijk zo’n 400 tot 1300 eitjes! Na een periode van 10 tot 15 dagen komen de eitjes uit. In het najaar en in het voorjaar graven de larven zichzelf dieper de grond in. Dit omdat het in de grond warmer is en op deze manier beschermen ze zichzelf tegen de kou. Dit is ook meteen de laatste fase die de emelt doorloopt. Rond het eind van mei en begin van juni is hun levenscyclus voltooid en ontpoppen ze zich. Na 14 dagen verpopt de emelt zich tot de langpootmug.

grasveld beschermen
Je grasveld beschermen tegen ongedierte

De schade die veroorzaakt wordt.

De larve kan ontzettend veel schade aanrichten. De meeste schade wordt voornamelijk aangericht de periode van half maart tot ongeveer het einde van de maand mei. Deze larven eten organisch materiaal wat dood is. De emelten die wat groter zijn eten ook de delen van planten die leven. Denk hierbij aan plantenwortels. In grote aantallen kunnen deze emelten veel schade brengen en daarom is bestrijden aan te raden. Als de nachttemperaturen hoger zijn, komen deze beestjes boven de grond en eten ze het van het gewas. Vooral jonge plantjes zijn onder glas niet veilig voor de larven. Dit heeft als resultaat dat de kleine plantjes verzwakken of dood kunnen gaan.

Het bestrijden van emelten

Het moment is bij de bestrijding van de larven noodzakelijk. Je kunt ze bestrijden op een manier. Dat is met aaltjes. En dit kun je alleen doen als ze in het eerste stadium zitten of in het tweede larvale stadium. Als je dit later wilt doen heeft het geen nut meer. De reden hiervoor is dat ze dan te ver ontwikkeld zijn. Bestrijd daarom altijd de emelten in het najaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *