duurzame woning
Wonen

Dit is wat zonnepanelen jou kunnen opleveren!

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een verschijnsel dat steeds vaker op daken terug te vinden is van zowel bedrijven en woningen. Niet verrassend natuurlijk dat sommige mensen ‘out of the box’ dachten en de zonnepanelen verticaal op muren en gevels besloten te plaatsen. Deze creatieve en innovatieve manier om gebruik te maken van zonnepanelen zijn niet meer dan logisch. Het is beter voor het milieu en wanneer je eenmaal beseft welke rendementen er behaald kunnen worden met zonnepanelen is dit absoluut niet raar. Maar welk rendement kun je bij de aankoop van zonnepanelen dan verwachten? En de opbrengst van zonnepanelen, hoe zit dat?

Hoe weet je wat de opbrengst van een zonnepaneel is?

Als je dit wilt weten dan moet je bij een zonnepaneel kijken naar de Wattpiek, ofwel de wp. Wattpiek is een eenheid die van een zonnepaneel het vermogen aangeeft. Ook laat deze eenheid je zien wat de verwachte energie opbrengst van dit zonnepaneel is. De door de zonnepanelen opgewekte elektriciteit eenheid in kilowattuur (kWh) moet toch hetzelfde zijn als de hoeveelheid Wattpiek? Nee, dit is niet zo. Het rendement van zonnepanelen is 85%. Dit is dus ietsje minder dan een rendement van 1:1. Dit betekent dus dat er 15% van de energie tijdens het productieproces verloren. Als je wilt berekenen wat het aantal Wattpiek is gebruik je de volgende som:

Wattpiek x 0,85 = opbrengst kWh per uur.

Als een zonnepaneel een vermogen heeft geschat van 240 Wp, brengt dit individuele zonnepaneel 204 kWh op. Zo kun je dus precies uitrekenen wat de Wat de opbrengst van zonnepanelen per maand is.

Hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel oplevert

Het omrekenen van de opgewekte zonne-energie naar bruikbare elektriciteit is vrij gemakkelijk, je hoeft alleen maar te weten hoeveel energie het specifieke apparaat verbruikt. Bijvoorbeeld het opladen van een smartphone. Gemiddeld verbruik je hierbij 5 Watt energie. 1 Zonnepaneel levert je genoeg energie op je smartphone duizenden keren op de lader te leggen. Natuurlijk verbruiken grotere apparaten zoals koelkasten, stofzuigers, drogers, wasmachines, vaatwassers en keukenmachines meer energie dan de oplader van een smartphone. Dit komt doordat het apparaat groter is en hoe groter het apparaat is hoe meer stroom deze nodig heeft om zijn werking te kunnen doen.

Duurzaam huis
Stroom besparen in huis

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je hele huis van energie te voorzien?

De vraag die mensen het meest stellen is; ‘hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn huis te dekken in zijn complete energiebehoefte?’ en ‘hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?’ Het gemiddelde elektriciteitsverbruik in Nederlandse gezinnen ligt tussen de 3400 tot 3700 kWh. Dit betekent dat je de energiebehoefte van je huis kunt dekken met een totaal van 15 zonnepanelen.

Zonnepanelen investering terugverdienen

Als je voor 15 zonnepanelen kiest dan heb je dit in Nederland terug verdient in 10 jaar. De jaarlijkse besparing ligt rond de € 700. Zonnepanelen zijn natuurlijk wel erg prijzig in vergelijking met deze jaarlijkse besparing namelijk € 7000. Als je recht hebt op een subsidie, normaal gesproken 30% van het totaalbedrag. In dat geval heb je de zonnepanelen investering al binnen 7 jaar terugverdient. Een goede investering dus!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *