zomertuin
Tuinen

Je tuin zomerklaar maken doe je zo!

Heb jij een tuin? Dan weet je ook dat tuinonderhoud een onvermijdelijke klus is om de boel fraai en gezond te houden. Zodra de eerste zonnestralen zich weer laten zien, wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Maar waar begin je eigenlijk? In dit artikel lopen we alles af, zodat je een duidelijke plan van aanpak hebt om zelf aan de slag te gaan!

Opruimen en grote schoonmaak

De eerste stap is niet het leukste om te doen, maar je moet altijd beginnen met de boel opruimen en een schoonmaak houden. Je krijgt dan een veel beter overzicht van de tuin en dan wordt het vanzelf ook duidelijker wat er allemaal nog moet gebeuren. Begin met het weghalen van losse takken en bladeren met een hark en het wieden van onkruid. Ook het terras mag geveegd worden met een bezem. Gebruik eventueel een hogedrukspuit om de groene aanslag en andere viezigheid van de tegels weg te spoelen.

Een mooi gazon

Het gazon kan er na de winter kaal en levenloos uitzien, dus een opknapbeurt is erg welkom. Aan het begin van het voorjaar begin je met de bemesting van het gazon, zodat de bodem dit op kan nemen en tijd heeft om vruchtbaar te worden. Heb je geen zin om je grasveld te bemesten, bekalken en verticuteren? Dan is wellicht kunstgras een goed idee.

Nieuwe planten

Dode planten haal je weg en ruil je om voor nieuwe exemplaren. Dode takken snoei je van de bomen en struiken voor een frisse look. Heb je jonge bomen in de tuin? Dan vergen deze net iets meer verzorging dan oude bomen. De wortels moeten namelijk nog goed in de grond settelen en dus is het belangrijk dat de grond niet teveel uitdroogt. Besproeien doe je vroeg in de morgen of in de avond. Overdag schijnt de zon namelijk te fel waardoor de bladeren kunnen verbranden.

bloeiende tuin
Ga voor een bloeiende tuin met bloemen

Terras klaar maken

Tuinmeubilair doe je af met een sopje, zodat ze er weer mooi en schoon uitzien. Ook de kussens kunnen wel een wasbeurt gebruiken. Zet alles klaar op het terras en je hebt een frisse zithoek klaar! Controleer of de tuinverlichting het nog doet of installeer eventueel fakkels in de tuin. Ook de parasol mag weer tevoorschijn gehaald worden om je te beschermen tegen de felle zon.

Zorg voor tuinevenwicht met insecten

Kleine beestjes en insecten horen nu eenmaal bij de natuur. Sterker nog, een gezonde tuin kan niet zonder! Snoei dus zo weinig mogelijk in de zomer en gebruik geen onkruidverdelgers of andere chemische stoffen. Zo houd je de insecten en andere kleine beestjes in leven en zij zullen je belonen met een gezonde tuin!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *