kleurenpalet interieur
Inrichting

Hoe stel je een kleurenpalet voor je interieur samen?

Het inrichten van een ruimte pakt iedereen op zijn eigen manier aan. De een werkt gestructureerd en weet vooraf al precies hoe het moet gaan worden, terwijl de ander een last-minute aanpak heeft waarbij zomaar wat gedaan wordt. Wat jouw aanpak ook is, het is altijd fijn om bij elk interieur een kleurenpalet in je hoofd te hebben.

Waarom is een kleurenpalet belangrijk in je interieur?

In een ruimte is het belangrijk om rust en eenheid te creëren. De beste manier om dit te bereiken is doormiddel van het gebruik van op elkaar afgestemde kleuren en materialen. Dit zegt tevens veel over de stijl van de inrichting. Zo heeft een Scandinavisch interieur een licht kleurenpalet, terwijl een industrieel ingerichte ruimte veel donkere en rauwe tinten bevat. Voor welke sfeer wil jij gaan?

Het vooraf samenstellen van een kleurenpalet voor je interieur maakt het tevens een stuk makkelijker om accessoires aan te schaffen. Wanneer deze allemaal dezelfde tinten bevatten weet je zeker dat alles bij elkaar past en niet te rommelig gaat ogen.

Stappenplan: interieur kleurenpalet samenstellen

Een interieur kleurenpalet bestaat meestal uit drie tinten, waarvan twee neutrale kleuren die overheersend zijn. De derde tint kan een opvallende kleur zijn, of bijvoorbeeld een metallic. Deze dient subtiel aanwezig te zijn in de vorm van bijvoorbeeld accessoires, een accentmuur of kleine meubels. Om het kiezen wat makkelijker te maken hebben we een handig stappenplan samengesteld.

Kleur 1: De eerste kleur is een neutrale. Veelal zien we dat mensen voor zwart of wit kiezen. Deze kleur vormt in combinatie met kleur 2 de basis van het interieur, daarom is het raadzaam om voor een neutrale en rustige tint te kiezen.
Kleur 2: De tweede kleur is ook gelijk de tweede helft van de basis van het interieur. Zorg dus dat deze in combinatie met kleur 1 een mooie harmonie vormt. Of juist een sterk contrast, zoals zwart en wit. Sommigen vinden het ook mooi om wit en grijs te combineren. Of wit en bruin (hout).
Kleur 3: Kleur 3 is het leukste uit het kleurenpalet, want hiermee geef je karakter aan het interieur. Kies je een lief pasteltintje, een opvallende kleur zoals rood of marineblauw of ga je toch voor een metallic zoals goud of brons?

Natuurlijk kunnen er meer kleuren voorkomen in het interieur (er moet immers in geleefd worden), maar hou dat tot een minimum om een rommelig uitstraling te voorkomen. Het behouden van een kleurenpalet van voornamelijk drie hoofdtinten zorgt dat de ruimte er automatisch opgeruimder uitziet.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *