woonkamer
Inrichting

9 Ideeën voor het inrichten van een kleine woonkamer

Ideeën bij het inrichten van een kleine woonkamer

Heb jij een woonkamer die aan de kleine kant is en zit je met de handen in het haar omdat je simpelweg niet weet hoe je de ruimte in moet richten? Wij delen een aantal handige ideeën om een kleine woonkamer in te richten, zonder dat het rommelig of krap wordt.

Kleine woonkamer ideeën

1. Slim kleurgebruik

Lichte kleuren laten ruimtes groter lijken. Een slimme keuze is dus om de basis licht te houden en ook in het interieur te kiezen voor lichte rustgevende tonen. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke aardtinten en pastelkleuren in combinatie met witte muren en kozijnen.

2. Kies een accentmuur

Zoals hierboven al genoemd is, dient de basis wit en licht te zijn. Echter wil dit niet zeggen dat er geen gekleurde muur in een kleine woonkamer past! Een mooie accentmuur (ofwel ‘feature wall’) brengt een extra dimensie aan elke inrichting. Dit hoeft niet per se te betekenen dat je een muur in een andere kleur moet verven, je kan een accentmuur ook prima uitlichten op andere manieren. Een gemetselde muur geeft een industriële vibe, maar ook een muur vol met lijsten, plankjes of een wandkleed is een eyecatcher.

3. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand..

Spiegels creëren een illusie van meer ruimte. Je lijkt immers weg te kijken in een spiegel en zo wordt de ruimte optisch dus groter. Maak gebruik van spiegels om jouw woonkamer te vergroten. Als er ruimte voor is, neem dan een grote spiegel die op de grond staat en tegen de muur aan leunt (scheelt weer gaten boren!). Door een spiegel zo laag te plaatsen lijkt de vloer doorgetrokken te worden.

4. Ga de hoogte in

Een ruimte met een laag plafond zorgt ervoor dat je je opgesloten voelt. Probeer daarom een open uitstraling te creëren door het plafond (optisch) te verhogen. Kies voor smalle en hoge (boeken)kasten en neem gordijnen die van plafond tot grond reikt. Deze verticale lijnen verhogen de ruimte en laten het opener voelen.

5. Maar waar is de opbergruimte?

Waar is de opbergruimte, vraag je? Die is opgeborgen! Opbergkasten nemen veel ruimte in beslag en zijn daarom niet de beste keuze voor een kleine woonkamer. Zoek in plaats daarvan naar andere plekken om spullen op te bergen. Hoe handig is het bijvoorbeeld als je opbergruimte hebt onder de bank, zodat je daar dekentjes, kussens en andere spullen in kwijt kan?

6. Hangende TV

Een televisie staat op een TV-meubel en dat neemt veel ruimte in beslag in de zithoek. Daarom is het handig om een Tv aan de muur te hangen, bij gebrek aan ruimte. Er zijn tegenwoordig veel ophangsystemen te koop waarmee je de TV eenvoudig aan de muur kan hangen. Handig toch?!

7. Poef! Weg met de salontafel

Een salontafel is groot, een tikje onhandig en eigenlijk onnodig! Bij het inrichten van een kleine woonkamer is het een goed idee om een poef neer te zetten waar normaal gesproken de salontafel staat. Deze is multifunctioneel: zet er een dienblad op zodat hij als tafel kan dienen, of schuif hem tegen de bank aan zodat je lekker onderuit kan.

8. Accessoires? Waar dan?

Accessoires geven karakter aan een ruimte. Maar te veel rondslingerende spullen wordt al gauw rommelig. Zeker in een kleine woonkamer! Probeer het aantal accessoires daarom minimaal te houden. Kies voor een grote groene kamerplant in de hoek in plaats van verschillende plantenpotten verspreid over de planken en vensterbank. Less is more!

9. Lampen: hangen is het nieuwe staan

Een staande lamp is heel leuk. Maar de voet neemt veel ruimte in beslag, wat eigenlijk onnodig is! Kies daarom voor hanglampen of muurlampen. Deze nemen geen ruimte in beslag en zorgen toch voor een mooie lichte kamer wanneer het buiten donker is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *